Na grzyby
Autor: admin, dn. 22 września 2010

[singlepic id=63 w=150 h=120 float=left]Jesienny sezon grzybowy rozpoczął się na dobre. W podhalinowskich lasach pełno grzybów oraz roznamiętnionych miłośników grzybobrania. W minioną niedzielę także i my wybrałyśmy się na grzyby. Oczywiście nie zdradzę lokalizacji naszego grzybowego miejsca. W każdym razie znajduje się ono na terenie gminy Halinów, która wbrew pozorom obfituje w lasy, i to bardzo różnego typu – poczynając od wesołych, sosnowych zagajników, kończąc na mrocznych ostępach.

W lesie byłyśmy już w okolicy ósmej i natychmiast okazało się, że nasze tajemne miejsce jest doskonale znane co najmniej połowie mieszkańców gminy Halinów. Gdyby nie to, że mogłyśmy zostawić samochód na terenie zaprzyjaźnionego gospodarstwa, z pewnością miałybyśmy trudności z zaparkowaniem. Każde wolne miejsce przy leśnych duktach zajmowało mrowie pojazdów. W lesie aż grzmiało do nawoływań i pohukiwań grzybiarzy. Na szczęście grzybów starczyło dla każdego, chociaż o niektóre egzemplarze trzeba było stoczyć prawdziwą walkę. Aby uniknąć tłoku, poszłyśmy wraz z przyjaciółką głębiej w leśne ostępy i o godzinie 12 byłyśmy już naprawdę zmęczone, ale zadowolone, ponieważ każda miała pełne wiaderko.

A co udało nam się znaleźć? Głównie małe, młode podgrzybki oraz kilka ślicznych, zdrowych prawdziwków. Za tydzień znowu wybieramy się na grzyby!

Na zakończenie prosty przepis:

PRAWDZIWKI NA GRZANCE

Składniki (dla dwóch osób)

– dwie kromki jasnego pieczywa
– cztery młode, dorodne prawdziwki (z nóżkami)
– łyżka oliwy
– łyżka tartego parmezanu
– łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– ząbek czosnku
– sól, pieprz

1. Prawdziwki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki.
2. Plasterki grzybów posmarować roztartym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć plasterki prawdziwków i zrumienić je na silnym ogniu.
4. Kromki chleba lekko opiec w piekarniku, na wierzchu każdej ułożyć usmażone prawdziwki, posypać natką pietruszki oraz parmezanem i zapiec w piekarniku, żeby ser się rozpuścił.

Smacznego życzy wasza

Kura Domowa

Młody podgrzybek

Zdjęcie 1. Piękny, młody podgrzybek.

Muchomor

Zdjęcie 2. Ładny, chociaż niejadalny.

Prawdziwki

Zdjęcie 3. Znalazłyśmy również kilka prawdziwków.

Zbiór.

Zdjęcie 4. A oto nasz zbiór.

Autor: admin
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy
Dodaj komentarz